Vörtlimpa
25 g smör
1 dl sirap
1 st (33 cl) lättöl
50 g jäst
1 påse Santa Maria vörtmix
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev. 1/2 dl russin
GÖR SÅ HÄR:
Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och lättöl.
Låt degvätskan bli ljummen (37 grader). Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och påsens innehåll. Blanda väl och och tillsätt rågsikt, vetemjöl och ev blötlagda russin.
Låt degen jäsa i 30 min. Arbeta sen ihop degen och forma till 1 stor eller 2 mindre limpor på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. När bröden ska in sänks temperaturen till 200 grader. Spruta in vatten på bröden. Spruta in vatten ytterligare två gånger under gräddningen. Grädda i 30-40 min.

Kommentarer
Trackback